woonhuizen

woonhuis

woonhuis2

woonhuis3


alaindebottonDe architectuur van het geluk – Alain de Botton
Atlas 2006

Stel je voor dat we elke dag bij het vallen van de avond konden terugkeren naar een huis als dat in Ro, ten noorden van Stockholm. Op ons werk is het misschien hectisch en doen we onszelf voordurend geweld aan, met al die vergaderingen, onoprechte handdrukken, kletspraat en bureaucratie. Misschien zeggen we dingen waar we niet in geloven om onze collega’s op onze hand te krijgen en we merken hoe verbeten en fanatiek we doelen najagen die ons eigenlijk niets kunnen schelen.

Maar als we dan eindelijk alleen zijn en door het raam in de hal naar de tuin en de vallende duisternis kijken, kunnen we geleidelijk het contact herstellen met een waarachtiger ik, dat in de coulissen stond te wachten tot we klaar waren met onze voorstelling. Onze onderdrukte, speelse kanten worden aangemoedigd door de geschilderde bloemen aan weerzijde van de deur. Het belang van zachtmoedigheid wordt onderstreept door de fijne plooien van de gordijnen. Onze drang naar een bescheiden, teerhartig soort geluk, wordt bekrachtigd door de pretentieloze ruwe vloerplanken. De materialen om ons heen spreken van het beste wat we voor ons zelf kunnen hopen. In deze omgeving kunnen we in de buurt komen van een gemoedstoestand waarin integriteit en vitaliteit de hoofdrol spelen. We kunnen ons innnerlijk bevrijd voelen. We kunnen, in de diepste zin van het woord, thuiskomen.

Zonder eer te bewijzen aan een god is huiselijke architectuur even goed als een moskee of een kapel in staat ervoor te zorgen dat we ons ware ik gedenken.


woonhuis5

woonhuis4


Gaston-BachelardThe Poetics of space – Gaston Bachelard
The classic look at how we experience intimate places

House and Universe.

George Sand said that people could be classified according to whether they aspired to live in a cottage or in a palace. But the question is more complex than that. When we live in a manor house we dream of a cottage, and when we live in a cottage we dream of a palace. Better still, we all have our cottage moments and our palace moments…


woonhuis6

woonhuis7

woonhuis8